Az utcazene varázsa ismét megtöltötte Szatmárnémeti utcáit
2014-ben egy kis csapat szervezett egy rendezvényt, ahol a szatmáriak nemzetiségtől függetlenül összegyűlhettek, nevethettek és táncolhattak a világ minden tájáról származó utcai zenészekkel, a világ legizgalmasabb ritmusaiban. Egy hétvége, ahol az utcák életre kelnek, és azok a terek, ahol az emberek már régóta nem gyűltek össze, zenével kelnek életre. A történet folytatódott. Hét év telt el, melynek során öt kontinens, több mint húsz országából érkező művészek zenével töltötték meg Szatmárnémeti utcáit. A zenészek voltak a város pulzusa, teste és lelke pedig te voltál: a közönség mosolygott.

A Szatmári Utcazene Fesztivál egy év szünet után teljes erőbedobással tért vissza. A háromnapos fesztivál az utcazene, az előadások és a művészet segítségével együtt keltette életre a várost. 
A rendezvény szervezői a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és a Szatmári Fiatalok Kulturális Egyesülete voltak, a csapatban több mint 50 szervező és önkéntes dolgozott. 


„Ettől az évtől a Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ már nem csak támogatója, hanem szervezője is a fesztiválnak, az eddigi alkalmakat megrendező egyesület mellett. Célunk az, hogy még vonzóbbá tegyük a város a szatmári polgárok és idelátogató turisták számára. Városunk portfóliójához most már turisztikai márkaelem is tartozik, és egy ilyen kulturális esemény tökéletes lehetőség Szatmárnémeti népszerűsítésére” - nyilatkozta Kereskényi Gábor polgármester. 


A világjárvány okozta nehézségek ellenére 10 országból, többek között Japánból, Ausztráliából, Finnországból, Olaszországból, Spanyolországból, és számos más városból érkeztek neves művészek. A fesztivál három napja alatt a közönség több mint 100 utcai előadásnak örvendhetett, a zenétől a bűvészetig, az akrobatikától a tűzzsongőrködésig. 
Mint minden évben, idén is zsűri figyelte a művészek előadásait a fesztivál teljes ideje alatt, a zsűri elnöke pedig idén is Vizi Imre, romániai művész és médiaszemélyiség volt. A zsűri úgy döntött, hogy a fesztivál fődíját az olasz La Sbrindola duó kapja, akik egy rendkívüli zenei és zsonglőrmutatványt adtak elő. A második díjat a tehetséges szlovák zenész, Martin Harich nyerte, a harmadik díjat pedig a Yanika Beliza és Luke O'Connell alkotta Lumino együttes. Két különdíjat is átadtak Hero San japán művésznek és Sara Twister akrobatának, a People's Choice Awardot a szatmárnémeti MEM zenekar nyerte.


„Elsőként Romániában, 2014-ben indult el az Utcazene projekt, mára pedig az ország legnagyobb és legelismertebb utcazene fesztiválja lett. – nyilatkozta Butka Gergő, a kulturális központ igazgatója.  A szervezők ugyanakkor a jövő évi dátumot bejelentik: 2022 július 1-3. között Szatmárnémeti ismét az utcazene és utcai művészetek legnépszerűbb találkozóhelye lesz a térségben.
 

 
Cookie