Több mint 50, Brâncuși-inspirálta alkotás a Szépművészeti Múzeumban
Második alkalommal került megszervezésre Szatmárnémetiben, a Vécsey-házban található Szépművészeti Múzeumban a Brâncuși Nap, azzal a céllal, hogy közelebb hozzák Constantin Brâncuși munkásságát és szellemiségét a szatmáriakhoz.

A tematikus kiállítás keretében szatmári és környékbeli képzőművészek több mint 50 egyéni, többségében Brâncuși művészete inspirálta munkái kerülnek közszemlére. Munkáikat bemutatják: Adrian Golban, Aurelian Busuioc, Csilla Râpa, Gabriela Király, Herczeg Edwárd, Iancu Romaniu, Lola Belicciu, Mikló Antal Annamária, Mitroi Tímea, Radu Ciobanu, Reha Márk, Révész Csaba, Sălăjan Kinczel Mircea Ioan, Sebastian Iacobuț, Valer Sasu.

 

A kiállítók között találunk egy fiatal művészt, akit a Kulturális Központ csapata “fedezett fel”: a Bihar megyei Vintere településről érkezett Iancu Romaniu autodidakta módon tanulta meg a szobrászatot. Magával ragadó az az őszinteség, ahogy önmagát és a művészetekhez való viszonyát meghatározza. Számára az alkotás boldogságot, kiteljesedést jelent. A Kulturális Központ meghívását elfogadva, elérkezettnek látta az időt arra, hogy alkotásait első alkalommal mutassa meg a nagyvilág számára. 

 

A kiállítás megnyitóján Dr. Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója valamint Muhi Sándor grafikus, helytörténész Brâncuși munkásságát méltatták. A művész életútját bemutatva kiemelték, hogy Constantin Brâncuși oly módon vált a modern szobrászat egyik úttörőjévé, hogy közben művészetével a népi hagyományok iránti tiszteletét fejezte ki. 

 

 


Kétségkívül Constantin Brâncuși legismertebb művei közé tartozik a Zsílvásárhelyen található Hallgatás asztala, A csók kapuja és A végtelen oszlopa alkotás-együttes. Kevesen tudják, hogy ez a csoport az első világháború hőseinek emléket. Ennek egyik elemét, A hallgatás asztalának reprodukcióját a szatmáriak is megtekinthetik a Szépművészeti Múzeum udvarán.
A kiállított műtárgyak megtekintése mellett Sályi Róbert és Sályi Panna fazekasmesterek egy interaktív műhelymunka során beavatták a fazekasság rejtelmeibe a gyerekeket és fiatalokat. A kiállítás ingyenesen megtekinthető február 28-ig a Szépművészeti Múzeumban, hétköznaponként (hétfő kivételével) 9 és 17 óra között, szombaton 10 és 17 óra között valamint vasárnap 10 és 14 óra között.


Szervezők: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ a Megyei Múzeummal illetve a Nomanid Kulturális Egyesülettel partnerségben. 
 

 
Cookie