Muzica întâlnește literatura, la Turnul Pompierilor

Muzica întâlnește literatura, la Turnul Pompierilor

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu și Primăria Satu Mare așteaptă publicul sătmărean la noi programe culturale ce se vor desfășura vineri, 10 iunie, în parcul din jurul Turnului Pompierilor.
Descriere eveniment

Începând cu ora 19.00 se va desfășura un experijam muzical-literar în limba română, un eveniment organizat în parteneriat cu Asociația NEST, la care vor fi prezentați publicului sătmărean trei artiști ai comunității române de slammer, Lena Chilari și Cristian-Emanuel Opriș, respectiv Bogdan Octav Racolța.

Muzica este limbajul comun principal. Cu toții o înțelegem și fiecare o simțim personal. Dacă îi alăturăm și text, își schimbă semnificația, devine mai complexă și se împlinește în lumile interioare spre care s-a îndreptat.
 
Primul volum de poezii a poetei Lena Chilari intitulat „O cană de noviciok la bătrânețe” a fost publicat în anul 2020 sub îngrijirea editurii Tractus Arte. Poeziile ei au fost publicate în diferite jurnale de literatură. Artista, pe lângă literatură, mai este preocupată și de visual poetrytelling, iar creațiile ei pot fi vizualizate pe cele mai cunoscute platforme de partajare video.
 
Cristian-Emanuel Opriș este un participant activ al evenimentelor din categoria slam poetry. Poeziile lui puternice și cu caracter deschis se bucură de o popularitate mare. Este un împătimit al muzicii, cea mai mare bucurie și satisfacție pentru el fiind atunci când muzica se îmbină cu literatura.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Începând cu ora 17.00, poetul Lackfi János, respectiv solista-compozitoarea Szirtes Edina Mókus, vor susține împreună un recital muzical-literar, în cadrul căruia vor fi redate poezii din volumul #jóéjtpuszi pe fundalul muzical de poveste.
 
Lackfi János distribuie cu regularitate pe pagina sa de  Facebook poezii recente, care sunt publicate sub egida hastagului #JÓÉJTPUSZI (n.a. #sărutdenoaptebună). Compozițiile poetului sunt primite de publicul activ de pe rețelele de socializare, de regulă, cu reacție imediată, motiv pentru care adesea se creează un dialog între poet și cititori, de multe ori răspunsurile artistului venind chiar sub formă de rime.
 
Conceptul #JÓÉJTPUSZI s-a dezvoltat de-a lungul anilor într-un fel de cerc literar activ, având deja sute de poezii, dintre care poetul Lackfi János a selectat câteva pentru a le include într-un volum publicat sub îngrijirea editurii Harmat, cel de-al doilea volum fiind apărut în primăvara anului 2022.

Participarea la ambele evenimente este, bine-nțeles, gratuită. Vă așteptăm cu mult drag!

IMAGINI
 
 
×
Știri
StreetMusic Festival în cifre: 3 zile pline, 7 locații, 100 de producții care ne-au tăiat respirația, aproape 50 de voluntari, peste 25 mii de spectatori. În organizarea Primăriei Municipiului Satu Mare, al Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu” și Asociației Culturale pentru Tinerii din Satu Mare, în perioada 1-3 iulie, s-a desfășurat o nouă ediție a unuia dintre cele mai spectaculoase evenimente cultural-artistice din municipiu, StreetMusic Festival.
Ziua de sâmbătă a fost punctul culminant al Zilelor Orașului Satu Mare. Mii de sătmăreni au venit în Centrul Nou pentru a se bucura de activitățile și concertele organizate de Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, cu sprijinul sponsorilor Skol, Catena, Satu Mare Aushopping. Barta Ati, apa minerală naturală Nova Oaș.
Centrul Cultural „G. M. Zamfirescu” și Primăria Municipiului Satu Mare, alături de partenerii lor, au pus orașul în mișcare în acest weekend, cu 3 evenimente de excepție derulate timp de 3 zile consecutiv!
Politica de Cookie