Muzica întâlnește literatura, la Turnul Pompierilor

Muzica întâlnește literatura, la Turnul Pompierilor

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu și Primăria Satu Mare așteaptă publicul sătmărean la noi programe culturale ce se vor desfășura vineri, 10 iunie, în parcul din jurul Turnului Pompierilor.
Descriere eveniment

Începând cu ora 19.00 se va desfășura un experijam muzical-literar în limba română, un eveniment organizat în parteneriat cu Asociația NEST, la care vor fi prezentați publicului sătmărean trei artiști ai comunității române de slammer, Lena Chilari și Cristian-Emanuel Opriș, respectiv Bogdan Octav Racolța.

Muzica este limbajul comun principal. Cu toții o înțelegem și fiecare o simțim personal. Dacă îi alăturăm și text, își schimbă semnificația, devine mai complexă și se împlinește în lumile interioare spre care s-a îndreptat.
 
Primul volum de poezii a poetei Lena Chilari intitulat „O cană de noviciok la bătrânețe” a fost publicat în anul 2020 sub îngrijirea editurii Tractus Arte. Poeziile ei au fost publicate în diferite jurnale de literatură. Artista, pe lângă literatură, mai este preocupată și de visual poetrytelling, iar creațiile ei pot fi vizualizate pe cele mai cunoscute platforme de partajare video.
 
Cristian-Emanuel Opriș este un participant activ al evenimentelor din categoria slam poetry. Poeziile lui puternice și cu caracter deschis se bucură de o popularitate mare. Este un împătimit al muzicii, cea mai mare bucurie și satisfacție pentru el fiind atunci când muzica se îmbină cu literatura.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Începând cu ora 17.00, poetul Lackfi János, respectiv solista-compozitoarea Szirtes Edina Mókus, vor susține împreună un recital muzical-literar, în cadrul căruia vor fi redate poezii din volumul #jóéjtpuszi pe fundalul muzical de poveste.
 
Lackfi János distribuie cu regularitate pe pagina sa de  Facebook poezii recente, care sunt publicate sub egida hastagului #JÓÉJTPUSZI (n.a. #sărutdenoaptebună). Compozițiile poetului sunt primite de publicul activ de pe rețelele de socializare, de regulă, cu reacție imediată, motiv pentru care adesea se creează un dialog între poet și cititori, de multe ori răspunsurile artistului venind chiar sub formă de rime.
 
Conceptul #JÓÉJTPUSZI s-a dezvoltat de-a lungul anilor într-un fel de cerc literar activ, având deja sute de poezii, dintre care poetul Lackfi János a selectat câteva pentru a le include într-un volum publicat sub îngrijirea editurii Harmat, cel de-al doilea volum fiind apărut în primăvara anului 2022.

Participarea la ambele evenimente este, bine-nțeles, gratuită. Vă așteptăm cu mult drag!

IMAGINI
 
 
×
Știri
Cu ocazia sărbătorilor pascale, Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural "G.M. Zamfirescu", Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, alături de Asociația pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană, organizează tradiționalul Târg de Paște.
Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural „G.M.Zamfirescu” pregătesc și în acest an un cadou surpriză pentru sătmăreni cu ocazia Zilei îndrăgostiților - Ziua Sfântului Valentin.
Evenimentul cultural de excepție a adus bucurie în sufletul publicului. Vioara lui Enescu, creatorul de geniu al muzicii românești, a vrăjit publicul sătmărean duminică seara la Filarmonica de Stat ,,Dinu Lipatti''. Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural ,,G. M. Zamfirescu’’ au marcat Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar și plin de sensibilitate - ,,Vioara lui Enescu’’.
În 2023, Primăria Municipiului Satu Mare și echipa Centrului Cultural ,,G.M. Zamfirescu” au oferit comunității sătmărene mai mult de 50 de evenimente proprii cu peste 350 de activități culturale și de divertisment.
Politica de Cookie