Muzica întâlnește literatura, la Turnul Pompierilor

Muzica întâlnește literatura, la Turnul Pompierilor

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu și Primăria Satu Mare așteaptă publicul sătmărean la noi programe culturale ce se vor desfășura vineri, 10 iunie, în parcul din jurul Turnului Pompierilor.
Descriere eveniment

Începând cu ora 19.00 se va desfășura un experijam muzical-literar în limba română, un eveniment organizat în parteneriat cu Asociația NEST, la care vor fi prezentați publicului sătmărean trei artiști ai comunității române de slammer, Lena Chilari și Cristian-Emanuel Opriș, respectiv Bogdan Octav Racolța.

Muzica este limbajul comun principal. Cu toții o înțelegem și fiecare o simțim personal. Dacă îi alăturăm și text, își schimbă semnificația, devine mai complexă și se împlinește în lumile interioare spre care s-a îndreptat.
 
Primul volum de poezii a poetei Lena Chilari intitulat „O cană de noviciok la bătrânețe” a fost publicat în anul 2020 sub îngrijirea editurii Tractus Arte. Poeziile ei au fost publicate în diferite jurnale de literatură. Artista, pe lângă literatură, mai este preocupată și de visual poetrytelling, iar creațiile ei pot fi vizualizate pe cele mai cunoscute platforme de partajare video.
 
Cristian-Emanuel Opriș este un participant activ al evenimentelor din categoria slam poetry. Poeziile lui puternice și cu caracter deschis se bucură de o popularitate mare. Este un împătimit al muzicii, cea mai mare bucurie și satisfacție pentru el fiind atunci când muzica se îmbină cu literatura.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Începând cu ora 17.00, poetul Lackfi János, respectiv solista-compozitoarea Szirtes Edina Mókus, vor susține împreună un recital muzical-literar, în cadrul căruia vor fi redate poezii din volumul #jóéjtpuszi pe fundalul muzical de poveste.
 
Lackfi János distribuie cu regularitate pe pagina sa de  Facebook poezii recente, care sunt publicate sub egida hastagului #JÓÉJTPUSZI (n.a. #sărutdenoaptebună). Compozițiile poetului sunt primite de publicul activ de pe rețelele de socializare, de regulă, cu reacție imediată, motiv pentru care adesea se creează un dialog între poet și cititori, de multe ori răspunsurile artistului venind chiar sub formă de rime.
 
Conceptul #JÓÉJTPUSZI s-a dezvoltat de-a lungul anilor într-un fel de cerc literar activ, având deja sute de poezii, dintre care poetul Lackfi János a selectat câteva pentru a le include într-un volum publicat sub îngrijirea editurii Harmat, cel de-al doilea volum fiind apărut în primăvara anului 2022.

Participarea la ambele evenimente este, bine-nțeles, gratuită. Vă așteptăm cu mult drag!

IMAGINI
 
 
×
Știri
În organizarea Primăriei Municipiului Satu Mare și al Centrului Cultural "G.M. Zamfirescu", anul acesta continuă vânătoarea de comori urbane care începând cu anul 2022, periodic adună împreună echipe care pornesc în călătoria cunoașterii orașului nostru.
Punctul selfie vă așteaptă începând de mâine pe pasajul pietonal Corneliu Coposu. Cei care ne vizitează în zilele de 10-12 februarie, între orele 15.00-17.00, vor primi cadou câte o fotografie în format tipărit, realizată la fața locului. Să surprindem dragostea!
Am petrecut o seara de poezie și literatură alături de grupul Poethree. A fost un eveniment pe care Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural "G.M. Zamfirescu" l-a dedicat Zilei Culturii Naționale! 👉 Și în acest an am dorit să promovăm literatura și poezia ca mod de exprimare a tinerilor, pe care îi îndemnăm să citească. Le mulțumim și partenerilor noștri de la Asociația SamStudia pentru cărțile pe care le-au adus, Bibliotecii Județene pentru locație și celor de la Caru' Mare pentru gustările oferite participanților! 🔸
Activități pentru copii în căsuța Moșului, concerte, tur cu trenulețul și produse locale. Marți, 29 noiembrie, odată cu aprinderea luminițelor de sărbători, se deschide oficial Târgul de Crăciun din Piața 25 Octombrie.
Politica de Cookie