Muzica întâlnește literatura, la Turnul Pompierilor

Muzica întâlnește literatura, la Turnul Pompierilor

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu și Primăria Satu Mare așteaptă publicul sătmărean la noi programe culturale ce se vor desfășura vineri, 10 iunie, în parcul din jurul Turnului Pompierilor.
Descriere eveniment

Începând cu ora 19.00 se va desfășura un experijam muzical-literar în limba română, un eveniment organizat în parteneriat cu Asociația NEST, la care vor fi prezentați publicului sătmărean trei artiști ai comunității române de slammer, Lena Chilari și Cristian-Emanuel Opriș, respectiv Bogdan Octav Racolța.

Muzica este limbajul comun principal. Cu toții o înțelegem și fiecare o simțim personal. Dacă îi alăturăm și text, își schimbă semnificația, devine mai complexă și se împlinește în lumile interioare spre care s-a îndreptat.
 
Primul volum de poezii a poetei Lena Chilari intitulat „O cană de noviciok la bătrânețe” a fost publicat în anul 2020 sub îngrijirea editurii Tractus Arte. Poeziile ei au fost publicate în diferite jurnale de literatură. Artista, pe lângă literatură, mai este preocupată și de visual poetrytelling, iar creațiile ei pot fi vizualizate pe cele mai cunoscute platforme de partajare video.
 
Cristian-Emanuel Opriș este un participant activ al evenimentelor din categoria slam poetry. Poeziile lui puternice și cu caracter deschis se bucură de o popularitate mare. Este un împătimit al muzicii, cea mai mare bucurie și satisfacție pentru el fiind atunci când muzica se îmbină cu literatura.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Începând cu ora 17.00, poetul Lackfi János, respectiv solista-compozitoarea Szirtes Edina Mókus, vor susține împreună un recital muzical-literar, în cadrul căruia vor fi redate poezii din volumul #jóéjtpuszi pe fundalul muzical de poveste.
 
Lackfi János distribuie cu regularitate pe pagina sa de  Facebook poezii recente, care sunt publicate sub egida hastagului #JÓÉJTPUSZI (n.a. #sărutdenoaptebună). Compozițiile poetului sunt primite de publicul activ de pe rețelele de socializare, de regulă, cu reacție imediată, motiv pentru care adesea se creează un dialog între poet și cititori, de multe ori răspunsurile artistului venind chiar sub formă de rime.
 
Conceptul #JÓÉJTPUSZI s-a dezvoltat de-a lungul anilor într-un fel de cerc literar activ, având deja sute de poezii, dintre care poetul Lackfi János a selectat câteva pentru a le include într-un volum publicat sub îngrijirea editurii Harmat, cel de-al doilea volum fiind apărut în primăvara anului 2022.

Participarea la ambele evenimente este, bine-nțeles, gratuită. Vă așteptăm cu mult drag!

IMAGINI
 
 
×
Știri
TEDxSatu Mare 2023: O nouă super ediție cu personalități de renume! TEDxSatuMare revine pe scena Teatrului de Nord Satu Mare, la data de 1 octombrie 2023, începând cu ora 14.00, aducând în fața publicului 10 invitați de excepție. Aceștia vor fi prezenți pentru a susține discursuri extraordinare pentru ca cei interesați să nu rateze cea mai mare conferință de dezvoltare personală și extindere a principiilor, care inspiră și ne conectează!
Timp de trei zile, artiști recunoscuți pe plan internațional au servit pulsul muzicii pentru cei care au participat la evenimentul desfășurat în parcul din jurul Turnului Pompierilor – cea de-a doua ediție a World Music Festival. Am salutat de rămas bun seria festivalelor din acest an cu un eveniment de trei zile organizat de Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu”.
Timp de 3 zile, parcul din jurul Turnului Pompierilor se umple din nou cu ritmuri balcanice, mediteraneene și speciale! După succesul primei ediții din 2022, în perioada 8-10 septembrie 2023, Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural "G.M. Zamfirescu" readuce la Satu Mare cei mai cunoscuți artiști world music. Cu ocazia World Music Festival, alături de artiștii autohtoni, vor evolua pe scenă la Satu Mare și muzicieni cunoscuți pe plan internațional, care vor încânta publicul cu melodii în ritmuri ce se îmbină din sinergia diferitelor culturi.
În organizarea Primăriei Municipiului Satu Mare, al Centrului Cultural G.M. Zamfirescu și al celor de la TIFF (Transilvania International Film Festival), în perioada 4-6 august Caravana TIFF Unlimited va sosi la Satu Mare. De vineri până duminică se vor proiecta 3 filme de scurt metraj și 3 filme de lung metraj, pe marele ecran amplasat pe pasajul pietonal Corneliu Coposu, în zona obișnuită asemeni anilor precedenți. Accesul pentru public este gratuit.
Politica de Cookie