Szabadtéri moziélmény: a hétvégén Szatmárnémetibe érkezik a TIFF Karaván
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ és TIFF (Transilvania International Film Festival) szervezésében augusztus 4-6. között Szatmárnémetibe érkezik a TIFF Unlimited Karaván. Péntektől vasárnapig 3 kisjátékfilmet és 3 mozifilmet lehet megtekinteni a szabad ég alatt a Corneliu Coposu (Batthyány) sétányon, a rendezvénytéren. A belépés ingyenes.

A filmeket a legnagyobb hazai filmfesztivál, a TIFF 2023-as kiadásának válogatásából érkeznek. Szatmárnémetibe érkezik többek között az Exercițiu de concediu/Our Summer Break, (r. Lara Ion | Románia), amely az idei TIFF Román Filmnapok versenyének, kisjátékfilm kategóriájának győztes alkotása, a számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt és többszörösen díjazott E pericoloso sporgersi, (r. Nae Caranfil | Románia) valamint az Erőss Zsolt hegymászó 2013-as tragikus eltűnésének történetét, a feleség Sterczer Hilda szemszögén keresztül bemutató Magasságok és mélységek (r. Csoma Sándor | Magyarország) című film is.
 

Augusztus 4., péntek
21:15 Exercițiu de concediu/Our Summer Break, r. Lara Ionescu | Románia, 22’ 
21:37 E pericoloso sporgersi, r. Nae Caranfil | Románia, 104’

 


A történet során három emberi sors bontakozik ki. A három fejezet során ugyanaz a történet játszódik újra a főszereplők szemszögéből. Egy komédia, amelyben a szereplők az általuk létrehozott zűrzavar és viszály áldozataivá válnak, miközben titokban mindhárman ugyanazt szeretnék, lebontani a falakat és kitörni a komfortzónából, hogy tágabb és ígéretesebb távlatokat fedezzenek fel.

 

Augusztus 5., szombat
21:15 Jackpot, r. Makkai Márk | Románia, 24’
21:40 Povești indiscrete/Stories Not To Be Told, r. Cesc Gay | Spanyolország, 100’
 


Hamisítatlan vígjáték azokról a kínos helyzetekről, mások szeme láttára elkövetett baklövésekről, amelyeket örökre az emlékezet süllyesztőjébe száműznénk. Öt történet, amelyek ironikus és abszurd módon mutatják be, hogy az emberek döntéshelyzetben az ésszerűség helyett a célszerűséget választják, miközben sokszor az egyes kialakult helyzetben képtelenek az érzelmeiket uralni.

 

Augusztus 6., vasárnap
21:15 Hanna&Flóra, r. Nagy Márton | Románia, 25’
21:40 Magasságok és mélységek/Vârfuri și abisuri, r. Csoma Sándor | Magyarország, 96’
 


2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt (Trill Zsolt) a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége 
 

 
Cookie