GMZ125 - George Mihail-Zamfirescu születésének 125. évfordulója

GMZ125 - George Mihail-Zamfirescu születésének 125. évfordulója

Október 13-14. között George Mihail-Zamfirescu drámaíró, prózaíró, költő, publicista és műfordító születésének 125. évfordulóját ünnepeljük. Kivételes tehetségű alkotó volt, aki a karaktereket és a jellemvonásokat mesterien ábrázolta műveiben. Egy szerény ember, aki nagyban hozzájárult Szatmárnémeti kulturális életének fejlődéséhez és sokat tett a fiatalabb nemzedék formálásához is. Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala, a ,,G.M. Zamfirescu” Kulturális Központ, a Román Nemzeti Irodalmi Múzeum, a Szatmár Megyei Múzeum és a Poesis Multikulturális Központ sok szeretettel vár minden érdeklődőt az évfordulós rendezvényekre.
JELENTKEZEK
Esemény leírása

A Bukarestben született George Mihail-Zamfirescu egyszerű, asztalos családból származik. A ,,Domnișoara Nastasia” (1927) és a ,,Maidanul cu dragoste” (1933) szerzője 1922 és 1924 között élt Szatmárnémetiben. Társadalombiztosítási tisztviselőként dolgozott. Tevékenysége viszont túlmutatott a polgári foglalkozásán, aktív és meghatározó résztvevője lett a város kulturális életének: színjátszó kört hozott létre, megalapította a ,,Săgeata" és az ,,Icoane maramureșene" folyóiratokat, ugyanakkor itt mutatta be 1924-ben a ,,Flamura albă" című próza gyűjteményét is.

 

Remember GMZ125 - kiállítás, Iparosotthon, kisterem | Megnyitó: október 13, 10.00 óra

Október 13-27. között a Román Nemzeti Irodalmi Múzeumnak köszönhetően Szatmárnémetibe érkezik a George Mihail-Zamfirescu életének fontosabb állomásait és munkásságát bemutató kiállítás. Az Iparosotthonban nyíló tárlaton a látogatók számára megtekinthetőek lesznek George Mihail-Zamfirescut ábrázoló festményeket és fényképeket, különböző kéziratok (irodalmi írások, publicisztikák, levelezések, jegyzetek), színdarabok plakátjai és folyóiratok cikkei.

 

 

„Maidanul cu dragoste” - Suflete_cu_rufele_murdare | bemutató előtt, Északi Színház - Ács Alajos stúdióterem | Október 13., 19.00 óra, a Mihai Raicu Társulat előadása

A Maidanul cu dragoste az élet kihívásai, a szenvedély és a drámák sokaságán keresztül mutatja be a román nyomornegyedekben lakók tragédiáját. Ott, ahol az anyagi nélkülözés, a kilátástalanság, a nyomasztó élet miatt zárt, rideg és közömbös jellem alakult ki az emberekben, mégis a lelkek mélyén megmaradt a melegség és az őszinte szeretet. A Maidanul cu dragoste a városok határaiban lévő nyomornegyedek, mocskos kunyhóiban született és reménytelenségben felnőtt nemzedék tragédiájáról szól.
 

 

Irodalmi tanácskozás - Szatmári példaképek, G.M. Zamfirescu (1898-1939), Iparosotthon, nagyterem | október 14., 11.00 óra

Október 14-én 11.00 órai kezdettel a Poesis Multikulturális Központ George Mihail-Zamfirescu tiszteletére szervez irodalmi tanácskozást, amelynek főbb témái:
- George Mihail-Zamfirescu születésének 125. évfordulója;
- az Icoane Maramureșene című kulturális folyóirat alapításának 100. évfordulója;
- a Bukaresti Nemzeti Színház Szatmárnémeti bemutatkozásának 100. évfordulója.
 

KÉPEK
 
 
×
HÍREK
A közelgő húsvéti ünnepek alkalmából a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ a Szatmár Megyei Tanáccsal, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközponttal és Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesülettel együttműködésben idén is megszervezi a szatmáriak körében nagy népszerűségnek örvendő Húsvéti Vásárt.
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ idén is egy különleges élménnyel ajándékozza meg a szatmáriakat a szerelmesek napja alkalmából.
Az Enescu hegedűje – különleges komolyzenei koncert magával ragadta a szatmári közönséget január 14-én a Dinu Lipatti Filharmónia koncerttermében a román kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényen. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ a román kultúra napját egy kivételes komolyzenei koncerttel ünnepelte.
A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ csapata 2023-ban több mint 50 kulturális és szórakoztató rendezvényt, ezeken belül pedig több mint 350 egyéni projektet szervezett a szatmári közönségnek.
Cookie